De Situatie

“Krijg je nog geen paniek van al die liefde”, vraagt mijn beste vriendin op whatsapp met plagende emoji's. “Nee, nog niet, we bouwen het stap voor stap op!” antwoord ik met een tevreden lach emoji. In de liefde ben ik een inheemse van een eigenzinnig menssoort met een gewond hart. Om de ander dichtbij te laten komen is rustig aan benaderen essentieel. Dat de ander ervaringsdeskundige is op no spang gebied is een pre: de kwaliteit om je niet druk te maken over zaken waar je geen invloed op hebt of te accepteren dat de dingen zijn zoals ze zijn. 

Mijn overlevingsstrategie in de liefde blijkt een handig coping mechanisme in het omgaan met de stressoren van "de situatie". Zo noemen we hier in huis Covid-19.

Hoe overleef je een pre-traumatische tijd met gevoelens van angst en onzekerheid? Het gevoel dat je geen controle hebt op de situatie. Een tijd die nog meer zichtbaar maakt dat de mens uit relaties bestaat. Relaties in het sociale en werkende leven en de relatie die hij heeft met de mensen met wie hij in huis woont. Misschien ook de relatie met zichzelf? Hoe accepteer je de situatie waar een brasa die voorheen troost en veiligheid betekende nu gevaar inhoudt? De truc zit hem in dopamine.

Dopamine is een stof die hoort bij het beloningssysteem van onze hersenen en zorgt dat we ons tevreden en beloond voelen. Dopamine komt vrij wanneer je eet, sport of sekst. Maar ook wanneer je je dagelijkse doelen haalt krijg je feel good vibes.  

Vanuit Nederland de situatie in Switi Sranan loslaten is nodig om te overleven. Het machteloze gevoel hoort erbij. Net als accepteren dat door de situatie regelmatige familiebezoeken niet meer vanzelfsprekend zijn. En voor de control freaks onder ons, te beseffen dat de meeste dingen waar we ons druk om maken buiten onze controle liggen, zoals het gedrag van anderen, gebeurtenissen in de wereld en wat anderen van je denken. Het is makkelijker en leuker om met de situatie om te gaan door foto’s te delen van spinkie oso nyan, te sporten, gezellig je tuin te harken, met jezelf te dansen, boodschappen te doen voor een zieke, te zingen alsof niemand je kan horen, yoga te doen, naar mooie muziek te luisteren, te schrijven alsof niemand het leest, te bellen in plaats van te appen, structuur aan te brengen in je dag, te mediteren of seks te hebben met een vaste partner.  

Voor sommigen onder ons is het laatste een hoog doel op zich met een extra shot dopamine wanneer het lukt! 

 

Gepubliceerd in de Parbode december 2020
 

 


 

Datum publicatie: dec. 26, 2020

<< vorige pagina - Nieuws

De Situatie